Konkurs za studijsku posetu Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu

Home / Uncategorized / Konkurs za studijsku posetu Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu

Evropsko udruženje studenata prava i mladih pravnika (ELSA) Beograd organizuje studijsku posetu Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, koja će se održati 12. maja 2017. godine.

kpz

 

Zavod se nalazi u Zabeli, na petom kilometru od Požarevca, sa desne strane regionalnog puta Požarevac-Dubravica.
Za razliku od Zavoda u Sremskoj Mitrovici, u ovom Zavodu faza boravka osuđenog u ćeliji uvedena je posle faze zajedničkog izdržavanja kazne. To je i razumljivo, kada se uzme u obzir okolnost da ovaj Zavod nije koncipiran za kategorije osuđenika koje trenutno izdržavaju kaznu u njemu. Na taj način Zavod je postepeno poprimao svoju fizionomiju za realizaciju svih faza, odnosno segmenata progresivnog sistema izvršenja kazne. Koncipiranjem sedmog paviljona, tog “zatvora u zatvoru,” za smeštaj osudenika sa neprilagođenim ponašanjem iz zatvora cele Republike, Kazneno-popravni zavod u Požarevcu dobio je karakter zavoda strogo zatvorenog tipa.

Ovaj objekat prema kome je ceo Zavod kategorisan kao zavod strogo zatvorenog tipa, izgrađen je po ugledu na pensilvanijsku koncepciju ćelijskog sistema sa veličinom ćelija 2x4m i galerijama na dva nivoa preko kojih se pristupa prostorijama. Osuđenici smešteni u ovom objektu koji predstavljaju opasnost po sebe ili druge osuđenike ili su skloni bekstvu i drugim incidentima nisu potpuno izolovani, već imaju zajedničke prostorije i utvrđen raspored dnevnih aktivnosti u okviru redovnog plana tretmana.

Osmi paviljon i pripadajući objekti, odnosno otvoreno odeljenje zavoda, gradilo se od 1948. godine, postepeno uobličavajući ovu fazu irskog sistema izvršenja kazne, školska radionica tokom 1948. godine, dom kulture 1958. godine. U pobuni osuđenika 2000. godine, uništeni su peti i šesti paviljon, dok je sedmi paviljon znatno oštećen. Započeta je izgradnja stambenog objekta 2002. godine. Početkom 2003. godine renoviran je bazen i uređen park oko motela “Preporod.’

Kapacitet Zavoda, njegovog zatvorenog dela, projektovan je za smeštaj 1750 osuđenika, odeljenjenja za izvršenje mere pritvora 150 pritvorenih, poluotvorenog odeljenja 400 osuđenika i otvorenog odeljenja 100 osuđenika. Prosečno brojno stanje je 1300 osuđenih, 45 pritvorenih i 8 lica kažnjenih u prekršajnom postupku.

Zatvoreni deo Zavoda obuhvata površinu od 76.635m2, a privredna jedinica “Preporod” površinu od 58.203m2. Poslovanje privredne jedinice “Preporod” organizovano je u okviru metalskog, drvnog i poljoprivrednog sektora, odeljenja stočarske proizvodnje “Zvezda,” odseka “Letnjikovac” sa farmom svinja i junadi i odeljenja ugostiteljstva sa restoranom “Preporod” i pratećim sadržajem.


Način prijave: 
prijave sa imenom i prezimenom, brojem indeksa,  brojem lične karte ili JMBG-a, kao i brojem telefona, poslati na mail vpsc@elsa.org.rs sa naznakom „Studijska poseta“.
Rok za prijavljivanje: prijave poslati do 10. maja 2017. godine do 23:59h.

Broj učesnika je ograničen.

Prevoz se plaća.

Informacije:
Isidora Božić  
(00) 381 63 74 13 705

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *